10 Haziran 2013 Pazartesi

Math sınıfı



Matematiksel işlem yapmamızda kolaylık sağlayan bir sınıftır. Örneğin: Bir sayının üssünün sonucu bulmak istediğimizde kendimizde algoritma geliştirebiliriz. Fakat, Math sınıfında yer alan üs metodları ile bu işlemi kolaylıkla yapabiliriz.


Örnek: bir sayının mutlak değerini alıp textbox’a yazdıracağız.

textBox1.Text = Math.Abs(-4).ToString();

Kod Açıklaması: Math. Dediğimiz zaman math sınıfına ait metodları bulmuş oluyoruz. Mutlak değer alan metod ise Abs metodudur. Parantez içine ise hangi sayının metodunu alacaksak o sayıyı yazarız. Tabiki textbox’lar string bir değer tuttuğu için bu sayıyı string bir değere çevirmeyi unutmayalım.

Math Sınıfında bulunan diğer bir metod ise Ceiling metodudur. Bu metod’ta parantez içine yazılacak bir ondalıklı sayı kendinden büyük en küçük tam sayıya çevrilir.

Örnek:

textBox1.Text = Math.Ceiling(6.8).ToString();

Math sınıfındaki ceiling metodu 6,8 ondalıklı sayısını kendisinden büyük en küçük tam sayı olan 7’ye çevirir ve bunu textbox’ın içine yazdırır.

Math Sınıfında bulunan diğer bir metod ise Floor metodudur. Bu metod’ta parantez içine yazılacak bir ondalıklı sayı kendinden küçük en küçük tam sayıya çevrilir.

Örnek:

textBox1.Text = Math.Floor(6.8).ToString();

Math sınıfındaki FLoor metodu 6,8 ondalıklı sayısını kendisinden küçük en küçük tam sayı olan 5’ye çevirir ve bunu textbox’ın içine yazdırır.

Math Sınıfında bulunan diğer bir metod ise Pow metodudur. Bu metod’ta parantez içine yazılacak bir sayının kaçıncı üssü alınacaksa onu hesaplar.

Örnek:

textBox1.Text = Math.Pow(2,3).ToString();

Math sınıfındaki pow metodu 2 tamsayısının 3. Üssünü alır ve bunu textbox’ın içine yazdırır.

Math Sınıfında bulunan diğer bir metod ise Sqrt metodudur. Bu metod’ta parantez içine yazılacak bir sayının karakökü alınarak hesaplar.

Örnek:

textBox1.Text = Math.Sqrt(4).ToString();

Math sınıfındaki Sqrt metodu 4 tamsayısının karakökünü alır ve bunu textbox’ın içine yazdırır.

Math Sınıfında bulunan diğer bir metod ise max ve min metodudur. Bu metod’ta parantez içine yazılacak iki sayının kıyaslamasını yaparak max metodu kullandıysak iki sayıdan büyük olanını verir. Min metodu kullandıysak iki sayıdan küçük olanını verir.

Örnek:

textBox1.Text = Math.Max(4,9).ToString(); //çıktı 9

textBox1.Text = Math.Min(4,9).ToString(); //çıktı 4

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net