9 Haziran 2013 Pazar

Date Time Sınıfı



Date Time Sınıfı

BU sınıf ile tarih ve saat işlemleri yapabiliriz. Örneğin, iki saat veya tarih arasındaki farkı, veya iki saati toplamak istediğimiz zaman csharp’ta bu Date Time sınıfını ve altindaki metodları kullanırız.

Örnek: Bulunduğumuz günün tarihini ve o anın saatini sistemden almak için şu komutu kullanırız.

textBox1.Text = DateTime.Now.ToString();

DateTime.Now ile o günün tarih ve saatini alırız. Bu değeri textbox’ın içine atacağı için string bir ifadeye çevirmemiz lazım bunu ise .ToString() ile yapıyoruz.

Örnek: Sistemden tarihi aldık gün ay ve yıl olarak. Biz bulunduğumuz ayın üzerine 3 ay daha eklenip öyle çıktı vermesini istiyoruz. Ozaman kodumuz yukarıdakinden farklı olarak şöyle olacak.
textBox1.Text = DateTime.Now.AddMonths(3).ToString();

DateTime.Now dan sonra biz şimdiki tarihe 3 ay eklemek istiyoruz. Ozaman bizim kodumuza şunu ekliyoruz. AddMonths diye bir metod var bu şimdiki zamana ay eklememizi sağlıyor. Parantez içine ise kaç ay ekliyecek ise onu rakamla yazıyoruz. Böylece şimdiki ay değilde onun üzerine 3 ay eklenmiş olarak çıktıyı verecek.

Örnek: Eğer biz sadece günü değiştirmek istiyorsak DateTime.Now sınıfının sonuna şu metodu ekliyoruz AddDays(rakam yazıyoruz) yalnız yazdığımız değerle önümüzdeki aydan bir güne denk geliyorsa sadece gün değeri değişmez aynı zamanda ayın değeride değişir.

textBox1.Text = DateTime.Now.AddDays(32).ToString();
Örneğin bulunduğumuz güne 32 gün daha ekliyor haliyle sadece gün değil ayda değişmiş oluyor.

TimeSpan Sınıfı:

Bazen bizler aynı anda bir zamana saat,dakika,saniye veya ay eklemek istiyoruz. Ozaman bu sınıftan faydalanabiliriz.

Örnek: Şimdiki zamana aynı anda 3 saat,20 dakika,35 saniye eklemek istiyorum.
TimeSpan trh=new TimeSpan (3,20,35);

textBox1.Text = DateTime.Now.Add(trh).ToString();

Öncelikle TimeSpan sınıfından yeni trh adında bir sınıf türetiyoruz. Sonra bu sınıf 3 parametre alacak bunlardan ilki saat,ortadaki dakika en sondaki saniyeyi simgeliyecek. Bunlara DateTime.Now sınıfına Add Metodu yazıp parantez içinde bize aynı andan 3 parametre eklememize yarayan TimeSpan sınıfından türettiğimiz trh sınıfını yazıyoruz. Böylece şimdiki zamana aynı anda 3 parametre ekleyebiliyoruz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net