13 Haziran 2013 Perşembe

Buton Kontrolu - Csharp




Windows formumuza birden fazla buton eklediğimiz zaman bazen tab tuşuyla butonlar arası geçiş yapmak isteriz veya geçiş yapılmasını engellemekte isteyebiliriz. Bu tip durumda buyonlarımıza tıkladığımızda properties(özellikler) penceresinden tab tuşu ile geçiş yapılmasını istiyorsak TabStop Özelliği true yapabiliriz. Eğer geçişlere izin vermek istemiyorsan bu özelliği false yapmamız yeterlidir. Birden fazla butonumuz formumuzun üzerinde mevcut ise formumuz çalıştığında hangi butonun seçili olarak gelmesini istiyorsak o butonun indeks numarasını 0 yaparız. Ondan sonra geçiş yapmak istediğimiz butonun indeks numarasını ise 1 yaparız.




Yukarıdaki resimde seçili butonun properties(özellikler) penceresinden TabIndex özelliğini 0 yaptık. Böylece form çalıştığında buton seçili halde gelecek. TabStop Özelliğini True yaparak butonlar arasında tab tuşu ile geçiş yapabilme özelliği kazandırdık.
Butonun üzerinde yazan yazıyı properties penceresinden butonun text özelliğini kullanarak üzerinde yazan yazıyı değiştirebiliyoruz.
Artık butonumuzun üzerinde Onay Ver yazısı çıkacak.
Butonun üzerinde resimde ekliyebiliriz. Bunun için butonu seçtikten sonra properties penceresinden image kısmına tıklamamız lazım.

İmage kısmına tıkladığımızda yukarıda yer alan pencere gelecek. Burada ımport butonuna tıklayarak bilgisayarımıdan bir resim ekliyebiliriz.
Buton tıklayınca kodlarımızın çalışması gerekiyorsa kodlarımızı buton’un click events’ine yazmamız gerekiyor. Peki bunu nasıl yapacağız. Butonumuza Mouse ile iki defa üst üste tıklarsak butonun içine girmiş oluruz.
Ör: ) butonun clik events’ine bir örnek
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {

            MessageBox.Show("merhaba");
       
        }
Yukarıdaki kodda biz butona tıklayınca mesaj kutusu içinde merhaba çıkacak. Bunun için bu kodu buton’un click events’ine yazıyoruz.
Buton’un sahip olduğu tüm eventslere görmek için properties penceresini açıyoruz.


 Yukarıdaki resimde şimşek simgesine tıkladığımızda butona ait olan tüm eventsleri görmüş oluyoruz. Tek yapmamız gereken bu eventslere Mouse ile tıklamak olacak. Mesela MouseHover özelliğini kullanalım. Yani Mouse butonun üzerine geldiğinde butonun tıklanma özelliğini pasif yapalım.
private void button1_MouseHover(object sender, EventArgs e)
        {
            button1.Enabled = false;
        }
Yukarıdaki kod ile Mouse butonun üzerine geldiğinde butonun enable yani tıklanma özelliği false yani pasif oluyor.
Butonun diğer tüm eventsleri deneyebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net