Değişkenler Ram'de değer taşırlar. Değişkenlerle bizler metin, sayı
veya ondalık sayı gibi değerler tutarız. Şimdi değişken tiplerine bir
göz atalım.
- Eğer biz değişkende metinsel bir değer tutacaksak string değişken tipi kullanırız. Ör: string adi="merhaba"; dikkat ederseniz metinsel değerleri string ifade de tutarken " "(çift tırnak) arasına alırız. Değişkenlerde herzaman sağdaki değer soldaki değişken tipine atanır. Yani merhaba metini string tipinde adi değişkenine atanır.
- Diğer bir değişken tipimiz integer'dır. Bu ise sayısal değerleri tutar. Ramde 32 bitlik değer tutar. Integer tipi -2 milyar ile +2 milyar arasında tam sayıları tutar. Ör:) int sayi=50; Sayi değişkenine 50 değeri atanır.
- İnteger değişkeni -2 milyar ile +2 milyar arasında değer tuttuğunu yukarıda söylemiştik. Eğer biz daha ufak bir sayıda değer tutacaksak byte değişkenini kullanabiliriz. Ram'de 8 bitlik yer kaplar. Byte değişkeni 0 - 255 arasında değer tutar. Ör:) byte sayi=45;
- sbyte değişkeninin byte'dan farkı -128 ile +127 arasında değer tutar. byte gibi ram'de 8 bitlik yer kaplar.
- Biz büyük sayı tutmak istiyoruz fakat negatif sayı olmayacak ozaman uint değişken tipini kullanabiliriz. İntegerden farkı - (negatif) değerler almıyor. 0 ile + 4milyar arasında değer alıyor.
- Biz tam sayı değilde ondalık sayı tutmak istiyorsak double değişkenini kullanmalıyız. Ör:) double sayi=10.5;
- Eğer doğru yanlış gibi bir değişken tutmak isyorsak bool değişken tipini kullanmalıyız.
- Değişken isimlerimde türkçe karakter kullanılamaz. Ör:) string bugün= "sali"; (yanlış) string bugun="sali";
- Değişken isimleri arasında boşluk bırakılmaz. Ör:) double ondalik sayi=10.5; (yanlış) double ondaliksayi=10.5;
- Bir değişkeni başlangıçta değerini sabitliyorsak sonradan değiştiremeyiz. Ör:) const int sayi=5; yaptıysak sonradan programlanın herhangi bir yerinde bu sayi değişkenine bir değer atayamayız.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder