20 Mayıs 2013 Pazartesi

Csharp - Değişken Tipleri

Değişkenler Ram'de değer taşırlar. Değişkenlerle bizler metin, sayı veya ondalık sayı gibi değerler tutarız. Şimdi değişken tiplerine bir göz atalım.
  1. Eğer biz değişkende metinsel bir değer tutacaksak string değişken tipi kullanırız. Ör: string adi="merhaba"; dikkat ederseniz metinsel değerleri string ifade de tutarken " "(çift tırnak) arasına alırız. Değişkenlerde herzaman sağdaki değer soldaki değişken tipine atanır. Yani merhaba metini string tipinde adi değişkenine atanır.
  2. Diğer bir değişken tipimiz integer'dır. Bu ise sayısal değerleri tutar. Ramde 32 bitlik değer tutar. Integer tipi -2 milyar ile +2 milyar arasında tam sayıları tutar. Ör:) int sayi=50; Sayi değişkenine 50 değeri atanır.
  3. İnteger değişkeni -2 milyar ile +2 milyar arasında değer tuttuğunu yukarıda söylemiştik. Eğer biz daha ufak bir sayıda değer tutacaksak byte değişkenini kullanabiliriz. Ram'de 8 bitlik yer kaplar. Byte değişkeni 0 - 255 arasında değer tutar. Ör:) byte sayi=45;
  4. sbyte değişkeninin byte'dan farkı -128 ile +127 arasında değer tutar. byte gibi ram'de 8 bitlik yer kaplar.
  5. Biz büyük sayı tutmak istiyoruz fakat negatif sayı olmayacak ozaman uint değişken tipini kullanabiliriz. İntegerden farkı - (negatif) değerler almıyor. 0 ile + 4milyar arasında değer alıyor.
  6. Biz tam sayı değilde ondalık sayı tutmak istiyorsak double değişkenini kullanmalıyız. Ör:) double sayi=10.5;
  7. Eğer doğru yanlış gibi bir değişken tutmak isyorsak bool değişken tipini kullanmalıyız.
Değişkenleri kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var. Bunlar şöyledir;
  • Değişken isimlerimde türkçe karakter kullanılamaz. Ör:) string bugün= "sali"; (yanlış) string bugun="sali";
  • Değişken isimleri arasında boşluk bırakılmaz. Ör:) double ondalik sayi=10.5; (yanlış) double ondaliksayi=10.5;
  • Bir değişkeni başlangıçta değerini sabitliyorsak sonradan değiştiremeyiz. Ör:) const int sayi=5; yaptıysak sonradan programlanın herhangi bir yerinde bu sayi değişkenine bir değer atayamayız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net