15 Temmuz 2013 Pazartesi

Connection Nesnesi - Ado.net



Oluşturduğumuz veri tabanına bağlantı kurmamıza yarayan nesnedir. Bu nesneyi chsarp tarafında kullanabilmemiz için bir namespace eklememiz lazım öncelikle. Bu namespace;  using System.Data.SqlClient; ‘dir. Böylelikle sql connection nesnesini kullanabileceğiz. Bu namespace’ni ekledikten sonra artık bağlantı cümlemizi kurup tanımlayabiliriz.

SqlConnection baglanti = new SqlConnection("Data Source=KORUCU\\KARAURGAN; Initial Catalog=Kitaplar; Integrated Security = True");
            baglanti.Open();
        }

Kodun Açıklaması;
Öncelikle SqlConnection nesnesinden bir nesne türetmeliyiz. Eğer türetmezsek biz bağlantıyı açığ kapatamayız. SqlConnection nesnesinden “baglanti” isminde bir nesne türettik. Şimdi bu türettiğimiz nesneyi veri tabanına bağlayıp bağlantıyı açmalıyız. 

Data Source kısmına bilgisayarımızın adı ve sql serverimizin adını vermeliyiz. Yani veri tabanımızın saklandığı yer. 

Initial Catalog kısmına ise biz veri tabanımızın ismini yazıyoruz. Bizim oluşturduğumuz veritabanımızın ismi Kitaplar olduğu için onu yazıyoruz.

Integrated Security kısmı ise biz eğer veri tabanımıza kullanıcı adı ve şifre vermediysek onu ekliyoruz ve karşısına True yazıyoruz.

Tanımlamaları yaptık, veri tabanına bağlanabilmemiz için veri tabanına olan bağlantıyı açmamız lazım. Bunun için SqlConnection nesnesinden türettiğimiz baglanti nesnesini açıyoruz; baglanti.Open(); diyerek.

Uygulamayı Burdan İndirebilirsiniz: https://hotfile.com/dl/234210217/347f83c/adonet.rar.html

Ado.Net Giriş



Öncelikle Ado.net’te Sql Server 2008 R2 kullanacağım. Örneklerde oluşturduğum veri tabanını kullanabilmeniz için sql server 2008 r2’yi bilgisayarınıza kurmanız lazım. Sql server management studio’yu açtık. Database->sağ tıklayıp new database’den Kitaplar adında bir database(veri tabanı oluşturuyoruz) Sonra veri tabanımızın üzerini-> sağ tıklayıp new table’dan veri tanımızda kullanacağımız tabloyu oluşturuyoruz. Tablomuzun ismide “Kitaplar” olsun. 
Tabloda;
KitapId(int)
KitapAdi(nvarchar)
Yazar(nvarchar)
SayfaSayisi(int)

Veri tabanını yazının sonuna ekliyorum. Tek yapmanız gereken Kitaplar.sql dosyasını tıklayıp sql serverda açın ve execute butonuna basarak veritabanını eklemiş olacaksınız. Veya kitaplar.bak dosyasını ekliyecem. Bunu bilgisayarınıza kurmanız Database-> sağ tıklayıp Kitaplar adında boş bir veri tabanı oluşturun. Sonra bu veritabanına sağ tıklayıp ->Task->Restore  seçeneğini seçin. Oradan Database ordan  From device radio butonunu tıklayarak bilgisayarımızdan backup dosyasını tıklayın. Sonra eklediğiniz backup veritabanını seçin. Menünün solunda yer alan “Option” bölümünden Overwrite the existing database seçeneğini seçin. Bu şu demek oluşturduğum boş veri tabanının üzerine bu backup dosyasını ekle demek oluyor.

Veri Tabanını Buradan İndirebilirsiniz: https://hotfile.com/dl/234209608/2abf021/veritaban.rar.html
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net